Združenie miest a obcí Šariša spustilo prípravu na príjem europeňazí pre vidiek

10.02.2007 Svidník

Giraltovce 10. februára (TASR) - Združenie miest a obcí Šariša (ZMOŠ) na svojom sneme začiatkom februára v Giraltovciach uznesením o zriadení miestnych akčný...
Giraltovce 10. februára (TASR) - Združenie miest a obcí Šariša (ZMOŠ) na svojom sneme začiatkom februára v Giraltovciach uznesením o zriadení miestnych akčných skupín spustilo prípravu na príjem europeňazí pre vidiek.

Novozvolený predseda Rady ZMOŠ Pavol Ceľuch, starosta obce Sveržov v okrese Bardejov pre TASR v tejto súvislosti uviedol, že pre chudobné samosprávy miest a obcí členov ZMOŠ v okresoch Bardejov, Stropkov a Svidník \"bolo by hriechom starostov, aby sme nevyužili takú ponuku\", pretože sa podľa neho už nebude \"v živote opakovať\".
V programovacom období Európskej únie 2007 - 2013 by mal prísť veľký balík finančných prostriedkov na rozvoj slovenského vidieka z Európskeho poľnohospodárskeho fondu. Podľa Ceľucha chcú v združení urobiť v príprave maximum, aby získané peniaze mohli použiť \"na vzdelanie, na infraštruktúru, na rozvoj vidieka, na cestovný ruch, na životné prostredie, hlavne ochranu pred povodňami\".
ZMOŠ má 178 členov v troch spomínaných okresoch v pohraničnom pásme s Poľskom. Ich partnerom pri formovaní miestnych akčných skupín bude nezisková organizácia Vidiek so sídlom v Giraltovciach. Funguje od septembra 2003 a v piatich svojich programoch s podporou Európskeho sociálneho fondu sa jej okrem iného podarilo vytvoriť poradenské a projekčné centrum a vzdelávacie centrum na kvalifikačné a rekvalifikačné kurzy. Zakladateľka Vidieka Emília Filová predstavila na sneme ZMOŠ aktivity organizácie predovšetkým vo vytváraní personálnych a informačno-technických predpokladov na rozvoj vidieckeho cestovného ruchu.
Účastníci snemu vyjadrili podporu doterajšiemu predsedovi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michalovi Sýkorovi pri jeho kandidatúre na XVII. sneme pripravovanom na apríl 2007. Do Rady ZMOS nominovali troch zástupcov okresu Bardejov, dvoch okresu Svidník a jedného za okres Stropkov.
 

Vyberte región